Ako chutí Lisabon

Portugalci sú veľmi hrdí na svoje jedlo a kuchyňu a nie je tomu inak ani v Lisabone. Vyskúšajte chute a vône Lisabonu, určite si ich zamilujete.

Keďže história Lisabonu je od nepamäti spojená s námorníctvom a rybolovom, niet sa čomu čudovať, že medzi miestne špeciality patria najmä jedlá z rýbmorských plodov. Tradičné pokrmy sú grilované sardinky, slaný koláč s rybou bacalhaucaldo verde, čiže kapustová polievka v zemiakovom základe. Ryba bacalhau, teda sušená treska v soli, je všeobecne považovaná za typické portugalské jedlo a aj v Lisabone ju môžete vyskúšať na množstvo spôsobov. Aby ste si vychutnali vynikajúce jedlo, nemusíte vôbec siahnuť hlboko do peňaženky. Ceny sú tu primerané a chute neskutočné.

Ďalšou obľúbenou špecialitou sú plody mora v chlebovom základe, ktoré sa nazývajú acorda de marisco, vyprážané zelené fazuľky (peixinhos da horat) alebo steak so smotanovou alebo kávovou omáčkou.

Po chutnom jedle je čas na niečo sladké. Typickou miestnou špecialitou sú pasteis, čiže koláčiky s pudingovo vanilkovou zmesou. Originálne koláčiky s tradičnou receptúrou pochádzajú zo štvrte Belém a nazývajú sa Pasteis de Belém.

Miestni tvrdia, že ostatné sú len napodobeniny tých belémskych a nazývajú ich Pasteis de Nata. Chutia však vynikajúco a majú veľký úspech.

Pekáreň v Beléme sa dokonca stala zastávkou pre turistov, ktorých neodradia ani nekončiace rady pred pekárňou. Ak sa náhodou dostanete na radu, môžete si posedieť v príjemnom prostredí a pozrieť si, ako pasteis vyrábajú.