Chute Mykonosu

Mykonos sa oplatí navštíviť aj kvôli vynikajúcej kuchyni. Má niečo pre milovníkov tradičných jedál i tých, ktorí chcú ochutnať niečo netradičné.

Mykonos je známy svojim kulinárstvom a jedinečnou gastronómiou. V miestnych reštauráciách vám pripravia grécke klasiky, ktorými sú musaka, gyros alebo pastitsio. Môžete sa tešiť aj na tie najlepšie čerstvo ulovené morské plody a iné morské špeciality. Ak si však chcete vychutnať tradičnú kuchyňu, mieste taverny sú tým pravým miestom, ktoré musíte navštíviť. Toto sú najznámejšie špeciality, ktoré stoja za ochutnanie:

Kopanisti - syr známy svojou aromatickou a mierne korenistou chuťou.

Ksinotiti - obľúbený kyslý syr, ktorý sa podáva ako predjedlo.

Tirovolia - jedna z najznámejších pochutín na ostrove - jemný čerstvý syr.

Louza - sladkasté tenké kúsky bravčového mäsa.

Noumboulo - údená bravčová panenka, ktorá je veľmi populárna i na Korfu.

Mostra - meze, čiže predjedlo, ktoré tvorí syr kopanisti, paradajky sušené na slnku, jačmenné suchárčeky, olivy a kapary.

Rafiolia - sladké vyprážané koláčiky plnené syrom tirovalia a posypané škoricou a medom.

Obľúbené je tiež tzatziki alebo souvlaki, čo je grécke BBQ, čiže grilované mäso a zelenina na špíze. V pekárni si vypýtajte tzv. tsimbita, čo sú malé koláčiky ochutené pomarančom, škoricou a medom. Tradičný grécky dezert predsavuje baklava, ktorá nikdy nesklame.