Hamburské špeciality

Hamburg práve vďaka svojej námorníckej a rybárskej tradícií ponúka pestrú paletu gastronomických špecialít. Každý kto má rád práve rybie pochúťky si v tomto meste určite príde na svoje.

Život mesta je naviazaný na more, takisto ako aj kuchyňa. Začneme s polievkami. Tradičnou pochúťkou v Hamburgu polievka Aalsuppe pripravovaná zo zeleniny a mäsa úhora. V lete tento recept dostáva nový rozmer v podobe Aalsuppe grün, kedy je podávaná so sezónnymi bylinkami. Rovnako chutný je aj údený úhor, tzv. Räucheraa.

Na jeseň sa tu podáva Bunte oder Gepflückte Finten, tanier plný jabĺk, mrkvy, zelených a bielych fazulí. Aby sme sa vrátili k tým viac mäsitým jedlám spomenieme Stubenküchen, je to hamburský steak, pokrm pripravovaný s pivom, údeným mäskom, cibuľkou, zemiakmi, sleďmi a uhorkami. Alebo ragú Küken, zmes sladkého chleba, kuracieho, teľacieho mäsa, mušlí, špargle a hrášku.

K špecialitám zo severného Nemecka patria Stubenküken, mäsko pečené z mladého kohúta. Vierländer Mastente, kačka plnená cibuľkou, hrozienkami a jablkami. Birnen, Bohnen und Speck, hrušky s fazuľkou a slaninou. A na záver zaradíme do jedálnička trošku morskej exotiky. A síce, morský rak z Helgolandu alebo ráčiky z Büsum. Sú to ryby zo severného mora ako kambala, alebo čerstvé ustrice.